Skoči na glavno vsebino

Festival Jezikajmo za slovensko mrežo Unesco šol vsako leto organizira in vodi Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja Bled pod vodstvom mentoric Kristine Kodranov Maroševič in Sare Petrič. Ponosni smo, da se je v sredo, 20. 4. 2023, v Festivalni dvorani Bled ob prijazni pomoči Zavoda za kulturo Bled odvil že 8. festival.

Na dan prireditve so poleg naše šole nastopile osnovne šole in srednja šola iz Slovenije: Osnovna šola ob Dravinji Slovenske Konjice, Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid, Osnovna šola Šempas, Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo, Osnovna šola Cvetka Golarja Škofja Loka, Osnovna šola Škofja Loka – Mesto, Osnovna šola Antona Tomaža Linharta Radovljica, Osnovna šola Gorje, Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice, Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice, Osnovna šola 16. decembra Mojstrana, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica. Gostujoči učenci in mentorji sodelujočih šol so si na ta dan lahko ogledali naravno in kulturno dediščino Bleda. Gostje seveda niso ostali lačni, saj so jim okusno pogostitev pripravile naše kuharice in ga. Renata Štern. Za donacijo malic se iskreno zahvaljujemo podjetju Sovita, d. o. o.  Za pravo gledališko ozračje je potrebno tudi veliko število gledalcev, zato so si učenci od 6. do 9. razreda prireditev ogledali kot delni kulturni dan. Pravo kulturno ozračje smo pričarali tudi s pomočjo Cvetličarne Novak.

Na festivalu so nastopajoči tenkočutno prepletali glasbo, ples, literaturo in gledališče v različnih jezikih. Šole udeleženke so pripravile točke v tujem jeziku ali v slovenščini, prikazovale so kulturno raznolikost in drugačnost. Prireditev sta vodila simpatična voditelja Ela Rosa Vodnjov in Martin Pesrl. S plesom so nas navdušili Pija Šepič, Ela Volčanšek, Lejla Balantič, Neža Urša Primožič, Mirada Martynovska, Tita Dasović Ravnik, Ela Rosa Vodnjov, Julijana Berčon Hlebanja in Mark Martynovski, popestril pa jo je 4. c razred s svojim pevskim nastopom. Najprej nas je nagovorila ravnateljica ga. Nataša Ahačič, našemu vabilu se je z veseljem odzval tudi župan g. Anton Mežan. Iz tehnične sobe sta učenec Patrik Oman in g. Primož Mirtič Dolenec ves čas budno spremljala, da je prireditev nemoteno tekla. Na odru sta za ozvočenje skrbela učenca Metod Piber in Jošt Ažman, opremo nam je prijazno dostavil hišnik Dušan Rozman. Prireditev je fotografiral g. Rok Ponikvar.

Obiskala nas je tudi RTV Slovenija, ki je v okviru oddaje Infodrom posnela prispevek o našem festivalu. Prispevek si lahko ogledate na povezavi Infodrom.

Več fotografij najdete na povezavi Festival Jezikajmo.

Veselimo se, da bomo na Bledu jezikali tudi v aprilu 2024.

 

(Skupno 154 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost